Megtakarítás a munkaadóknak - megjelent a Start Bónusz kártya

2012. január elsejétől bevezették a Start Bónusz kártyát, amelyet a legalább 3 hónapja regisztrált álláskeresők, valamint a gyes-ről, gyed-ről visszatérők válthatnak ki. Az őket alkalmazó munkáltatók egy éven keresztül mentesülnek az utánuk fizetendő 27 százalékos szociális hozzájárulási adó alól, amely a korábbi munkaadói járuléknak felel meg. A Start Bónusz kártyával rendelkező álláskereső felvételével a munkaadó akár 450.000,- Ft-ot is spórolhat éves szinten.

A munkaadó a kedvezményre abban az esetben jogosult, ha a foglalkoztatás időtartama a harminc napot meghaladja és a munkaidő legalább a napi négy órát eléri.
A kártyával igénybe vehető kedvezmény a munkaadót csak abban az esetben illeti meg, ha a jogosult munkavállaló a munkába lépést megelőző napon rendelkezik a kártyával vagy azt helyettesítő adóhatósági igazolással, tehát csak akkor, ha a kártya már a munkába lépést megelőző napon érvényes. A kártya érvényességének kezdete azonos az adatlap állami adóhatósághoz történő benyújtásának napjával, postai úton érkezett adatlap esetén postára adás napjával.
A Start Bónusz kártya bevezetésével egy időpontban megszűnt a Start Plusz és a Start Extra kártya.
A Start Bónusz kártyáról, valamint az idei év más fontos adóügyi változásairól a Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum januári üzleti reggeli rendezcényén hangzott el sok hasznos információ.

Prompt Portal Team 2010