Ledolgozható a szabálysértés – foglalkoztatók és szabálysértők jelentkezését is várják a Munkaügyi Központok helyi kirendeltségein

2012. április 15-én lépett életbe az új szabálysértési törvény, amely bevezeti a közérdekű munka fogalmát. A közérdekű munka 6-tól 180 óráig terjedhet, kiszabására akkor van lehetőség, ha az eljárás alá vont szabálysértő beleegyezik.

A törvény szerint 5 ezer forint bírság 6 óra közérdekű munkának felel meg. A 2012. évi II. törvény a megyei munkaügyi központokat jelölte ki a szabálysértési büntetésként alkalmazható közérdekű munka végrehajtására. A központoknak nyilvántartást kell vezetnie a közérdekű munkára kijelölhető foglalkoztatókról és a közérdekű munkára kötelezettekről.

Kijelölhető foglalkoztató lehet többek között a helyi önkormányzat, annak társulása, költségvetési szerv, állami, önkormányzati fenntartású oktatási, szociális és egészségügyi intézmény. Bejelentkezhetnek a nyilvántartásba az egyházi fenntartású oktatási, szociális és egészségügyi intézmények és mások is. A foglalkoztatók a székhelyük szerint illetékes megyei munkaügyi központ kirendeltségén kötelesek bejelenteni az előírt adatokat.
Ezek alapján jelölik ki, hogy a szabálysértőnek hol kell teljesítenie a közérdekű munkát. Ennek időtartama napi 4 és 8 óra között lehet, de havonta legalább 24 óra, melyet a kötelezettnek pihenőnapján és szabadidejében kell ledolgoznia.

A kirendeltség a figyelembe veszi, hogy a munkahely lehetőség szerint az elkövető lakó- vagy tartózkodási helyén legyen, vagy egy órán belül tömegközlekedéssel el lehessen érni.
A szabálysértő a Munkaügyi Központ helyi kirendeltségén ügyfélfogadási időben jelentkezhet, azaz Gödöllőn
hétfőn: 8.30-15.00 között
kedden: 8.30-15.00 között
szerdán: 8.30-15.00 között
pénteken: 8.30-13.00 között.
A potenciális foglalkoztatókat a fenti időszakban, valamint csütörtökön 8.30-12.00 között várják.
 

Prompt Portal Team 2010