Esélyegyenlőségi pályázatok hátrányos helyzetű tanulók és az őket segítő oktatási intézmények számára

Megjelent a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű diákokat segítő Út a felsőoktatásba program pályázati kiírása, pályázat benyújtására október 17-ig van lehetőség. Az intézmények október 19-ig pályázhatnak hasonló célt szolgáló támogatásra - adta hírül az MTI.

Pályázat a hallgatóknak
Az Út a felsőoktatásba program csaknem 80 millió forintos keretösszegű pályázat célja az esélyegyenlőség javítása, a felsőfokú végzettség megszerzésének elősegítése ösztöndíj- és önköltség-támogatás biztosításával. A hátrányos helyzetű tanulók számára elérhető ösztöndíjrendszer megújítása mellett ezek az átfogó céljai az Útravaló ösztöndíjprogramnak is, amelynek alprogramja az Út a felsőoktatásba - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.
Azok a magyar állampolgárságú hallgatók nyújthatnak be pályázatot, akik 2012-ben felvételt nyertek egy Magyarország területén működő felsőoktatási intézménybe, még nem rendelkeznek az adott szintű végzettséggel vagy nem vesznek részt azonos szintű más képzésben.
A második félévtől kezdődően a támogatásokra pályázó hallgatók csak megfelelő számú kreditpont elérése esetén részesülnek támogatásban.

Pályázat az intézmények számára
Központi költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmények, helyi és nemzetiségi önkormányzat vagy többcélú kistérségi társulás fenntartásában lévő közoktatási intézmények igényelhetnek támogatást a költségvetés terhére a 2012/2013-as tanév 2012. szeptember 1-jétől december 31-éig tartó időszakára képesség-kibontakoztató, integrációs felkészítés, valamint óvodai fejlesztő program szervezéséhez.
Az igényelhető esélyegyenlőségi támogatások egy tanulóra eső összege nem haladja meg a 20 ezer forintot, az intézményenkénti vagy fenntartónkénti támogatás összegéről az összesített kérelmek alapján, a rendelkezésre álló forrás mértékére tekintettel dönt a miniszter.
Az intézmények a 2011/2012-es tanévre kiegészítő támogatást igényelhetnek, ha ugyanerre a nevelési évre korábban az oktatási esélyegyenlőséget szolgáló támogatásban részesültek.
Ugyancsak október 19-ig lehet igényelni az integrációs rendszerben részt vevő nevelési-oktatási intézményekben dolgozók számára kiegészítő illetményt és pótilletményt a 2012/2013-as tanév szeptember 1-jétől december 31-ig tartó időszakára.

(Forrás: MTI, www.edupress.hu)

Prompt Portal Team 2010