A munkaügyi központ szolgáltatásai és a munkáltatói támogatások az Üzleti reggelin

A decemberi Üzleti reggelin Szabó Zsuzsannától, a Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Gödöllői Kirendeltsége vezetőjétől első kézből szereztünk információkat a munkaügyi támogatásokról és azok igénybe vételének módjáról, valamint a térség munkaerő-piaci helyzetéről.

Megtudtuk, hogy jelenleg mintegy 5000 fő regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván a térségben, akik közül majdnem 10% felsőfokú végzettségű, további 70% rendelkezik szakmával és/vagy középfokú végzettséggel, és csupán 20% az alacsony iskolai végzettségűek aránya.
A Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja kiemelt célja, hogy a munkaadók számára felhasználóbarát szolgáltatásokat nyújtson, és ennek érdekében folyamatosan fejlesztéseket valósít meg. Mára jelentősen egyszerűsödött a kérelmek formátuma, például a munkaigény-bejelentő lap mindössze egy oldal terjedelmű. A munkaadó ezen pontosan meghatározhatja, hogy milyen végzettségű és szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalót keres, a munkaügyi központ pedig célirányosan tud a pozícióra jelölteket küldeni. Jövő évtől professzionális álláskereső portált fognak működtetni, szintén az ügyfelek minél hatékonyabb elhelyezése érdekében. Szabó Zsuzsanna fontos célként határozta meg a jó munkaadói kapcsolatok kialakítását, ápolását. A kirendeltség munkaadói kapcsolattartója, Dubovszkyné Vámos Katalin folyamatosan várja a foglalkoztatók jelentkezését.
Munkahelymegőrző támogatás is igényelhető a munkaügyi központtól, abból a célból, hogy a cég meg tudja tartani az egyébként elbocsátásra kerülő dolgozóit. Ebben az esetben a dolgozók munkabérének és járulékainak egy bizonyos hányada (25-90% között) visszatéríthető a munkaadónak.
Szabó Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra, hogy a munkahelymegőrző támogatásra vonatkozó kérelem megírását pályázatíró cégek magas árakon kínálják a cégeknek, holott ez egy egyszerű és rövid idő alatt kitölthető formanyomtatvány. Szükség esetén a kirendeltség munkatársai segítenek ennek elkészítésében.

Előreláthatóan jövőre is folytatódik a TÁMOP-1.1.4 program, amelynek keretében pályakezdőknek, 50 év felettieknek, gyermekgondozásból visszatérőknek, tartós munkanélkülieknek, szakképzettséggel nem rendelkezőknek vagy elavult szakképzettséggel rendelkezőknek adható bér- és járuléktámogatás, amelynek mértéke akár 70% is lehet. A munkaadóra ilyenkor a legtöbb esetben továbbfoglalkoztatási kötelezettség hárul, amely a támogatott időszak 50%-a.
Továbbra is támogatja a munkaügyi központ a vállalkozóvá válókat: 6 hónapos időtartamban fedezi a minimálbér és járulékai költségét az egyéni vállalkozást, betéti társaságot, vagy kft-t létrehozó álláskereső kérelmezők számára.
Új lehetőség a lakhatási támogatás igénybe vétele. Ezt a munkavállalók kérhetik, amennyiben munkavállalás céljából otthonuktól távolra – legalább 100 kilométerre vagy tömegközlekedéssel 3 órányi távolságra - költöznek. Összesen 18 hónap időtartamig kérhető támogatás az albérlet költségei egy részének fedezésére. A munkavállalók az állandó lakóhelyük szerinti kirendeltségen igényelhetik a támogatást.
Nyugdíj előtti álláskeresési segélyt igényelhetnek azok a személyek, akiknél a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez legfeljebb öt év hiányzik és megfelelnek a további támogatási feltételeknek.
Sokan nem tudják, hogy az álláskeresés és a munkaügyi központ felkeresésének költségeit visszatéríti a munkaügyi központ, amennyiben az tömegközlekedéssel történik. A jegy bemutatása ellenében annak ellenértékét kifizetik az álláskeresőnek.
Új lehetőség lesz 2013-tól az online bejelentkezés lehetősége a munkaügyi központba: akár az álláskeresőként történő regisztráció, akár a háromhavonta esedékes jelentkezés történhet majd az internet segítségével.
2013. januártól a járási rendszer bevezetésével kismértékben változik a Gödöllői Kirendeltség illetékességi területe: az eddigi 27 település helyett Váckisújfalu elkerülésével 26 település tartozik majd a kirendeltséghez.
A munkaügyi központtól igényelhető támogatásokról további részletes információ olvasható a www.munka.hu oldalon. A Pest Megye Kormányhivatal Munkaügyi Központja Gödöllői Kirendeltsége közvetlen email címe: pestmmkgodollo@lab.hu.

Prompt Portal Team 2010