ÖKOMAMA Fórum - Vállalkozói fórum foglalkoztatási kérdésekről

Mit jelent az osztott munkakör? Hatékony-e a részmunkaidős foglalkoztatás? Milyen támogatások járnak a GYES-ről visszatérő szülő foglalkoztatása esetén? – választ adunk ezekre a kérdésekre is 2013. május 8-án.

 „A gödöllői ÖKOMAMA konzorcium vállalkozói fórumot szervez foglalkoztatási kérdésekről, állami támogatásokról és az atipikus foglalkoztatási formákról. 2013. május 8-án az eseményen jelen lesz többek között a helyi Munkaügyi Kirendeltség vezetője, több magyarországi nagyvállalat képviselője, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársa, önkormányzati tisztségviselők, valamint civil szakértők” - mondta el Horváth-Karip Krisztina, az ÖKOMAMA Program vezetője.

Miről szól az ÖKOMAMA projekt?
Ez egy TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) projekt, melyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogat. Az ÖKOMAMA egy mozaikszó. A MAMA mutatja, hogy a programba GYES-ről, GYED-ről a munkaerőpiacra visszatérni kívánó kisgyermekes anyukákat vontunk be. Az ÖKO pedig, hogy a részükre egy olyan újfajta ökogazdálkodási és ökoturisztikai képzést valósít meg a konzorcium, amely egyedülálló az országban.
Hogy kapcsolódik a május 8-án megrendezésre kerülő Vállalkozói Fórum a projekthez?
Magyarországon az egyik legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta az OECD tagállamok közül. Különösen igaz ez a gyermeket nevelő női munkavállalókra. Ez nem csak gazdasági probléma, de sok esetben család-lélektani szempontból is káros. Az is nagyon elszomorító, hogy a nem teljes munkaidős formában (atipikusan) foglalkoztatott női munkavállalók aránya hazánkban még mindig nem éri el a 7%-ot, míg az OECD átlag 26%, a legjobban teljesítő Hollandiában pedig 60%. A 2012-es OECD jelentés külön felhívja a figyelmet arra, hogy az ország gazdasági növekedéséhez elengedhetetlenül fontos lenne a nők foglalkoztatottsági arányának növelése, elsősorban olyan rugalmas munka-módszerek fejlesztésével és alkalmazásával, melyek könnyebbé teszik a munka és a család összeegyeztetését.
Fórumunkon szeretnénk információt szolgáltatni arról, hogy melyek azok a foglalkoztatási formák, amiket a vállalatok használhatnának mindennapi működésükben, és ezek hogyan növelhetik a vállalkozás hatékonyságát.
Annak érdekében, hogy a cégek pontosabb képet kapjanak a lehetőségeikről, a Gödöllői Munkaügyi Kirendeltség vezetőjének segítségével bemutatásra kerülnek azok az állami támogatási formák is, melyeket a munkaerőpiacon hátránnyal induló személyek – ilyenek a kisgyermekes szülők is - foglalkoztatása esetén lehet lehívni.

Miért éri meg egy cégnek eljönnie a Vállalkozói Fórumra?

A fent felsorolt információk megszerzésén túl, a Fórum második részében lehetőséget biztosítunk egy kötetlen kerekasztal-beszélgetésre. Itt mindenki felteheti a kérdéseit, hozzászólhat az előadásokhoz, vagy általában a foglalkoztatás javításához kapcsolódó ötleteit mondhatja el. Párbeszédet biztosítunk kormányzati, magán és civil szereplő között.

Hogy történhet a jelentkezés a fórumra?
A Fórumon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb információ a www.okomama.eu oldalon olvasható. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
 

Prompt Portal Team 2010