• user warning: Got error 28 from storage engine query: SELECT t.*,v.weight AS v_weight_unused FROM term_node r INNER JOIN term_data t ON r.tid = t.tid INNER JOIN vocabulary v ON t.vid = v.vid WHERE r.vid = 123 ORDER BY v.weight, t.weight, t.name in /webroot/paktum.gak.hu/web/modules/taxonomy/taxonomy.module on line 640.
  • user warning: Got error 28 from storage engine query: SELECT DISTINCT b.* FROM blocks b LEFT JOIN blocks_roles r ON b.module = r.module AND b.delta = r.delta WHERE b.theme = 'paktum' AND b.status = 1 AND (r.rid IN (1) OR r.rid IS NULL) ORDER BY b.region, b.weight, b.module in /webroot/paktum.gak.hu/web/modules/block/block.module on line 460.

Rehabilitációs hozzájárulás, vagy plusz munkaerő?

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának új szabályai szerint 2010. január elsejétől évi 177.600 forintról 964.500 forintra nőtt a cégek által fizetendő, rehabilitációs hozzájárulás összege. Annyiszor 964.500 forintot kell fizetni, ahány megváltozott munkaképességű munkavállalóval kevesebbet foglalkoztat a cég az előírtnál. A rehabilitációs hozzájárulást akkor köteles a foglalkoztató megfizetni, ha legalább 20 munkavállalót foglalkoztat, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek létszáma nem éri el az éves átlagos állományi létszám 5 százalékát, azaz minden 20 fő munkavállalóra számítva az egy főt.

A munkaadók üzleti lehetőségként is tekinthetnek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, mivel így mentesülnek a csaknem egymillió forintos rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alól amellett, hogy plusz munkaerőhöz jutnak.

A munkáltató tovább csökkentheti költségeit, ha távmunkában vagy egyéb atipikus foglalkoztatási formában foglalkoztatja a megváltozott munkaképességű személyeket. Ezen túlmenően alkalmazásuk a cég társadalmi felelősségvállalásának eleme lehet, amely elősegíti a hátrányos helyzetűek társadalmi befogadását és az összetartó, toleráns, együttműködő munkahelyi légkör kialakulását.

Előzetes felméréseink alapján számos munkaadó nyitott megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, azonban nem áll rendelkezésre a megfelelő információ, tudás és módszertan ennek megvalósításához. Nem tudják, hol érhetik el a megváltozott munkaképességű munkavállalókat, hogyan találják meg a számukra megfelelő munkaköröket, hogyan alakítsák ki a megfelelő munkakörülményeket, és hogyan segítsék új munkavállalóikat a beilleszkedésben, a munkahely megtartásában.

A kistérségben több olyan civil és közhasznú szervezet működik, amely kidolgozott módszertannal, széleskörű tudással rendelkezik a megváltozott munkaképességűek munkahelyi integrációját érintően, azonban számukra gyakran a munkaadók elérése, megszólítása jelent problémát.

Mivel a Foglalkoztatási Paktum kiemelt figyelmet tulajdonít a hátrányos helyzetű munkavállalók esélyegyenlőségének biztosítására, szeretnénk ezt a folyamatot segíteni, gördülékenyebbé tenni. Egy projekt keretében novembertől kezdődően felmérjük a térség munkaadóinak igényeit, problémáit, jó és rossz tapasztalatait a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatban, hogy azokat kiértékelve, a Közép-magyarországi Munkaügyi Központ munkatársaival és a térség civil szervezeteivel együttműködve hatékony megoldásokat találjunk.

Prompt Portal Team 2010